top of page

ångestprojektet

Under fliken "Konst" på min hemsida kan man bland annat se dessa bilder på min vän Lotta, som jag tog för något år sedan. Idag tänkte jag berätta mer om det projektet som heter "Jag måste ut".

Bilderna i serien "Jag måste ut" kom till när jag gick på Fotoskolan Jönköping. Under vårterminen fick vi i uppgift att göra varsin fotobok på ett helt valfritt tema, och jag valde att fråga Lotta om jag fick fotografera henne. Lotta hade då länge haft problem med panikångest, något som var ganska nytt för oss då och som ingen av oss riktigt visste hur vi skulle hantera. Vi ville ta bilder som gestaltade känslan och kombinera dem med text.

Alla bilder i projektet tog vi under ungefär en vecka, när jag åkte hem till Borlänge och bodde på Lottas soffa. Vi pratade om känslorna och vände och vred på alla tankar för att komma på idéer till hur vi kunde gestalta det Lotta upplevde i bild. För oss blev detta en så himla fin personlig vecka, när vi kom så mycket närmare varandra och ökade vår förståelse och respekt för varandra. Då insåg jag hur viktigt det är att prata öppet om psykisk ohälsa, att våga berätta och förklara och att våga fråga. Jag förstod varför Lotta agerade som hon gjorde och jag förstod bättre hur jag kunde stötta henne.

Jag skickade den lilla fotoboken till tryck och presenterade i skolan och var så nöjd, då detta projekt inte bara var utvecklande på ett fotografiskt plan. Bilderna var senare även med i tidningen Socialpolitik tillsammans med en intervju om projektet. (Här: http://socialpolitik.com/2016/09/15/prata-om-angest/ ) I somras ställde jag ut bilderna på Café Peace and Love tillsammans med Lottas texter.

Bilderna har senare även blivit till en film (ligger under Film på hemsidan) tillsammans med texterna och 6 andra personers texter om ångest. Det är otroligt många idag som lider av olika typer av psykisk ohälsa, och vi hoppas att detta kan vara ett bidrag till att våga prata om det. Vi tänker oss att bilderna och filmen kan vara en bra grund till att öppna diskussioner om ämnet då de går att tolka på många olika vis, och tycker att ångest och psykisk ohälsa borde tas upp mer i skolan. När vi gick i gymnasiet och Lottas ångest kom, hade vi aldrig hört talas om panikångest förut, vilket är så absurt. Jag och Lotta har tillsammans berättat om projektet på en gymnasieskola men hoppas att det i framtiden kan bli fler.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page