top of page

Q&A Porträttpaketet
Familj, barn, par, student eller annat!
I porträttpaketet ingår:
- cirka 60 minuters fotografering
- 20 högupplösta redigerade bilder som levereras digitalt. 

 

 

 

Hur går  en fotografering till?

Jag fotograferar nästan bara utomhus. Det vackraste ljuset finns ute! Jag använder alltså inga blixtar, utan bara dagsljuset, vilket gör att varje fotografering är unik. När ni hör av er till mig kanske ni redan har en idé om var ni vill bli fotograferade. Jag tar gärna emot förslag! Annars föreslår jag en plats utifrån era önskemål. Vi bestämmer en dag och tid och ses där för att ta bilder. Om det spöregnar den dagen vi bestämt bokar vi en ny dag. Det går att fotograferas alla årstider och det behöver inte vara fint väder för att det ska bli fina bilder. Det bästa fotovädret är mulet!

 

Det går också att bli fotograferad inomhus i sitt hem, t.ex. om det är en nyföddfotografering.

 

Under ungefär en timme tar vi bilder på er i lite olika miljöer. Tänk gärna i förväg på vilka bilder som är viktigast för er att få med och vad ni har för vision, så jag vet vad jag ska jobba mot. Fotograferar man med barn kan det vara bra att börja med det som känns viktigast.

 

Vad ska vi ha på oss?

Vad ni vill! Många vill klä upp sig lite innan fotografering, men det är inget måste. Däremot kan man undvika vissa saker, som loggor, stora tryck eller texter, eller väldigt starka och blandade färger. Detta tar uppmärksamhet från det som är viktigt i bilderna, alltså ni! 

Plagg med smala ränder kan upplevas som flimriga på bild, så det kan vara bra att undvika. Tänk gärna på att matcha varandra lite färgmässigt om ni är flera som ska vara med på bilderna.

Vad händer efter fotograferingen?

Efter fotograferingen gör jag ett urval av bilderna som jag redigerar och sedan skickar till er, det ingår 20 bilder men det blir oftast lite fler, jag väljer ut de som blev bäst. Från fotografering till bildleverans kan det ta upp till 2 veckor beroende på arbetsbelastning, men bilderna kommer oftast till er mailinkorg några dagar efter fotograferingen. Bilderna skickas digitalt via Wetransfer, ni får ett mail där ni kan ladda ner bilderna till er dator. 

 

Jag skickar alltid i två omgångar, en med högupplösta bilder och en med lite mindre bilder. De högupplösta bilderna är bra att använda om ni vill beställa förstoringar. De lågupplösta bilderna är bra att använda i sociala medier. (Alla bilder levereras som jpg.) När jag skickat bilderna kommer en faktura till den mailadress ni angett.

 

OBS! Om ni beställer förstoringar från någon fotosida, klicka ur ”automatisk bildförbättring/bildbehandling”. Då bilderna ni får av mig redan är redigerade blir det annars en dubbel redigering vilket kan göra att det ser väldigt konstigt ut när ni får hem prints.

 

 

 

Redigeras bilderna innan leverans?

Alla bilder som skickas till er är redigerade. Jag jobbar med varje bild och justerar ljus, kontrast och färger. Jag har en förkärlek för det pastelliga, urmättade och kalla, de toner du kan se i mina bilder. Det är en del av mitt signum. Av den anledningen redigerar jag inte porträttbilder på andra sätt, så titta gärna efter en extra gång så att du tycker om färgskalan innan du bokar mig.

 

Min redigeringsfilosofi

Jag tycker att människor i alla olika former har rätt att synas på bild. Vi är de vi är. Som fotograf känner jag ett ansvar i vad jag skickar ut, vad mina bilder kommunicerar. För mig är det viktigt att vara ärlig, att berätta om det som är just så som det är.

 

Ibland får jag frågan om att göra hudretusch, göra en midja smalare eller ta bort en rynka. Mitt svar på detta är alltid nej. Jag manipulerar inga kroppar. De bilder vi ser dagligen, i våra flöden på instagram, i tidningar eller i reklamen påverkar så mycket vår bild av vad som ”får” finnas. Om vi aldrig får se bilder där en mage putar ut, där en rynka får synas, eller en valk finns, tror vi att vi är ensamma om att se ut så, vi tror att det inte får finnas. Men det får det ju! Det finns en sån rik mångfald av kroppar och människor! Alla dessa kroppar får synas på bild! Därför gör jag inte den typen av retusch. 

 

Om du däremot just på fotodagen råkar ha ett sår eller en finne i ansiktet som inte brukar vara där, kan du säga till mig innan att du vill att jag tar bort det.

 

Det ingår inte i fotograferingen att få färger på plagg, föremål eller annat i bilderna ändrade i bearbetningen. Till exempel om du vill byta färg på en tröja eller något annat i efterhand. Om du i förhand vet att du vill ha med något i bilden som kommer behöva ändras i färg i efterhand, så får du höra av dig så skickar jag ett prisförslag. Anledningen till att detta inte ingår är att det kräver mycket mer efterarbete.

 

Jag skickar inga råa filer, du har alltså inte möjlighet att själv redigera bilderna och du kommer inte få tillgång till rawfilerna. Du har inte heller tillåtelse att på något sätt ändra i redigeringen och sedan publicera de bilderna.

 

 

Kommer vi synas på din hemsida eller i dina sociala medier?

Troligtvis ja! Min hemsida och mina sociala medier är de plattformar jag använder för att få nya kunder. För att kunna få nya kunder måste jag regelbundet visa bilder på vad jag tidigare fotograferat, och ett jobb leder ofta till ett annat, så som det funkar för egenföretagare. Därför är jag tacksam om ni låter mig använda bilderna efter fotograferingen.

 

bottom of page